Pravé ovocné destiláty

Naša filozofia

Naša filozofia vychádza z faktu, že pre „Viničana“ pomenovanie vinohradníckej časti "Žobrák" je "Pojem" a nás veľmi teší, že sme nazvali firmu Podžobrácka farma s.r.o., ktorá má prevádzku na začiatku vinohradov a záhrad na Žobráku.

Viacerí sa pýtali prečo destiláty a nie víno?

Odpoveď: v prípade manželky víno ešte by bolo logické, nakoľko je rodená „Viničanka“ ale ja som zo Žitného ostrova, ako sa povie od Dunaja a tam nie je zvykom pestovať vinič. Podľa povier víno je telom a pálenka dušou ovocia. Tak sme spojili nielen životy ale pravdivosť povier a výsledkom sú pravé ovocné destiláty so zachovaním všetkej krásy v aróme aj v chuti, ktoré ovocie dostalo od prírody.

Priaznivé klimatické podmienky v tomto regióne dávajú týmto plodinám špecifickú chuť, čo sa snažíme využiť na výrobu jedinečného destilátu. Naše produkty neobsahujú žiadne chemické a konzervačné látky, sú vyrobené z pravého ovocia, ktoré nie je potrebné chemicky ošetrovať. Ovocie používané na výrobu destilátov sú z vlastných ovocných sadov alebo z ich prírodzeného prostredia. Navyše, všetky pracovné postupy, počnúc zberom, čistením, až po kvasný proces, robíme zásadne ručne. Zber a čistenie surovín - ovocia je veľmi náročný proces a to nám umožňuje vyrobiť len obmedzené množstvo týchto vzácnych liehovín. Okrem našich destilátov ponúkame aj vlašské orechy a sušené šípky. Máme povolenie na predaj SBL /spotrebiteľské balenie liehu/ a sú vytvorené podmienky na ochutnávanie a kúpu destilátov vo vlastnej pivnici a možnosť nákupu sušeného ovocia a upomienkových predmetov z Podžobráckej farmy. Veľmi populárna je dekorácia metla „Podžobrácka nevesta“.

Chuť kvalitného destilátu

Chuť ovplyvňuje predovšetkým zloženie destilátu. Pravý ovocný destilát vyniká medzi ostatnými destilátmi svojimi jedinečnými chuťovými a vonnými vlastnosťami. Obsahuje vodu a lieh konkrétneho druhu ovocia, z ktorého je príslušným technologickým procesom vyrobený. Nie je prípustné, aby sa na tejto väzbe, ktorú pravý ovocný destilát predstavuje čo i len okrajovo podieľali iné zložky tak typické pre lacnejšie druhy liehovín v obchodnej sieti. Sú to prevažne rôzne typy liehov, umelých aróm, stabilizátorov, sirupov a dochucovadiel. Pravý ovocný destilát nie je riedený iným typom liehu a obsahuje len lieh vzniknutý kvasením ovocia konkrétneho druhu s obsahom alkoholu približne okolo 50%.

Degustačné minimum

ako správne degustovať pravé ovocné destiláty

1. Poradie degustovaných destilátov Zásadou pri voľbe poradia degustovaných destilátov je, že degustácia sa začína vždy s tenšími, menej markantnými a menej výraznými destilátmi a postupne sa pokračuje k výraznejším, plnším a markantnejším druhom.

2. Teplota nápoja Optimálna teplota pri servírovaní destilátu, označovaná tiež ako izbová, predstavuje 18´C–20´C . Medzi najzávažnejšie prehrešky patrí vychladenie dokonca niekedy až zmrazenie destilátu, alebo nalievanie do vychladených alebo namrazených pohárov. Poškodzujeme tým destilát rovnako ako degustátora. Destilát podchladením prichádza o najcennejšie vlastnosti, a to arómu a pravú chuť po ovocí a degustátor o zážitok z ochutnávky.

3. Typ a forma pohára Veľmi dôležitá je voľba správneho typu a formy pohára. Ideálnym pohárom je pohár na stopke s malým obsahom (3–5 cl) Je potrebné dbať na pomer spodnej časti k vrchnej, spodok má byť oblejší kvôli zväčšeniu vyparovanej plochy a vrchná časť užšia kde dochádza ku koncentrácii aróm. Úlohu hrá aj množstvo naliateho destilátu. V pohári má byť množstvo alkoholu primerané k objemu pohára, odporúčaná dávka je v objeme 2 cl. Pohár s destilátom jemne nakláňame do bokov a cca z 20 cm blízkosti dvíhame k nosu (krúženie ako u vína nie je potrebné) a jemne voniame. Sústredíme sa na každý čuchový vnem, až potom prelejeme jemný dúšok do úst, pričom dbáme na to, aby sa destilát dostal do každého kútika našich úst. Týmto spôsobom vychutnávame všetky vôňové a chuťové vnemy do našej pamäti a zmyslov.

4. Suchá skúška „Suchá skúška“ spočíva v tom, že po konzumácii destilátu po uplynutí cca 5 min. prázdny pohár so zostatkom alkoholu a výparov opätovne ovoniame. Takto dostaneme plnohodnotný obraz o destiláte, jeho kvalite a plnosti. Budete prekvapení, aké krásne arómy sa ešte uvoľňujú z prázdneho pohára, niekedy je tento moment krajší ako samotné pitie nápoja. Pre začiatočníkov, ktorí sa len zoznamujú s kvalitnými destilátmi, odporúčame väčšie prestávky medzi degustáciou jednotlivých druhov, aby sa dostatočne stihli regenerovať zmyslové orgány, chuť a čuch a aby sa vnemy z ochutnávky uchovali v pamäti.

Podžobrácka farma

Podžobrácka farma vznikla v roku 2019, po rozhodnutí prejsť zo živnosti a SHR ako sa povie na vyšší level. Chceli sme tak trošku nadviazať na kedysi úspešné gazdovanie svojich predkov.

Produkty